Ekran görüntüsü 2023-11-27 170717
Ekran görüntüsü 2023-11-28 093430
Ekran görüntüsü 2023-11-28 093512
Ekran görüntüsü 2023-11-28 093346
Ekran görüntüsü 2023-11-27 170808
f1
Ekran görüntüsü 2023-11-28 093409
fc8
previous arrow
next arrow

Sektörde en yaygın kullanılan yazılım ürünü olan, son derece esnek ve parametrik bir yapıda geliştirilmiş olan FACTO 2000, çok amaçlı Muhasebe Modülü etrafında birbiri ile bütünleşik olarak çalışan Factoring, Çek/ Senet, Müşteri Hesapları, Finans, İstihbarat, Karşılıklar ve Doküman Takip modüllerinden oluşmaktadır.

Genel Yapı

Farklı modüllerden oluşan bütünleşik çalışma yapısı
Esnek ve parametrik yapı
Faktoring şirketlerine erişim izni verilmiş tüm web servis hizmetleriyle (RM, KKB, MFKS, E-Fatura, E-Defter, TAKBİS vb) tam entegrasyon
Pop-up pencereler ile ekranlarda sorgulama ve listeleme kolaylığı

Muhasebe Modülü

Tek düzen hesap planına uygun parametrik yapı ile, otomatik muhasebe hareketleri oluşturulur. Mizan, muavin gib yardımcı raporlar üretilir. Günlük veya aylık olarak faiz, reeskont (gider / gelir / iskonto) ve evalüasyon işlemleri yapılır. Yıl sonu kapanış ve yeni yıl açılış işlemleri otomatik olarak muhasebeye yansıtılır. Entegratör firmalar ile entegrasyon sayesinde, e-defter otomatik oluşturularak portala yüklenmesi sağlanır.
Faktoring işlemleri için gönderilecek faturaların (e-fatura / e-arşiv) entegratör şirketler ile entegrasyon sayesinde otomatik olarak kesilmesi sağlanır.

Faktoring Modülü

Ön ödeme çalışması ekranları ile teklif formları oluşturularak formlar üzerinden yapılan faktoring tesisi ile hesapların otomatik açılması sağlanır. Fatura ve çeklerin girişleri tesis sonrası ekranlardan yine otomatik olarak muhasebeleştirilerek, MFKS ile tam entegrasyon ile fatura ve ödeme araçlarının tüm işlem bildirimleri (giriş, iade, tahsilat) otomatik olarak yapılır.
Sorgulama ekranları ile sistem kaydı ile MFKS bilgilerinin karşılaştırılması yapılarak gerekli hallerde bilgi düzeltmesi ile iki sistem arasında senkronizasyonun devamlılığı sağlanır.
Müşteri sözleşmeleri ile müşteri / borçlu/ kefil için limit girişleri yapılarak limit/sözleşme aşımlarının takip edilmesi sağlanır.

Çek Senet Modülü

Faktoring işlemine ait varsa çek ve senet girişleri, bunların tahsil için bankaya gönderilmesi / iadesi, tahsil edilmesi, karşılıksız çıkması, protesto olması, müşteriye iadesi veya yasal takibe alınması ekranlar üzerinden yapılarak muhasebe kayıtları otomatik oluşturulur. Çek ve senet girişlerine ilişkin işlem bildirimleri (giriş, iade, tahsilat) MFKS sistemine otomatik olarak yapılır.
Çeklerin giriş ve bankalara gönderilmesinde çek okuma makinası veya excel dosyası kullanılır. Ayrıca çek ve senetlerin bankalara gönderilip sonuçlarının işlenmesi için bankalar ile elektronik ortamda entegrasyonlar yapılarak, operasyonel yükün azaltılıp işlemlerin hızlandırılması sağlanmıştır.

Finans Modülü

Bankalar ve Faktoringlerden kullanılan krediler ile vadeli mevduat veya repo işlemleri için parametrik hesap tanımı ile otomatik muhasebe yapılır. Nakit akış durumu farklı raporlar ile takip edilir. Refaktoring yoluyla kullanılan kredilerde, gönderilen fatura ve ödeme araçlarının MFKS bildirimi anında yapılır. Eximbank ile entegrasyon sayesinde ihracat kredisi başvuruları yapılarak sonuçları takip edilir.

İstihbarat Modülü

Risk Merkezi , KKB, GİB ve Tapu sorguları sistem üzerinden otomatik yapılır.
Risk Merkezi tarafından paylaşılan dosyaların sisteme yüklemesi ve dosyalardaki olumsuz bildirimler için sistem portföy taramaları gerçekleştirilir.
KRM dosyaları sistem tarafından oluşturularak gönderime hazır hale getirilir.

Doküman Takip Modülü

Müşteri evraklarının (imza sirküleri, vergi levhası vb.) taranıp sisteme kaydı yapılarak, işlemler esnasında istenildiğinde görüntülenmesi ve geçerlilik süresi bilgileri kaydı ile de güncel evrak takibinin yapılması sağlanır.

Raporlama Modülü

MIS raporlaması için zengin ve ihtiyaca göre parametrik olarak geliştirilebilen yapı ile rapor ihtiyaçları karşılanır.
İş Zekası ile entegre olabilen yapı sayesinde, yönetim kadrosu için karar sürecini doğru ve hızlı bir şekilde yürütebilecek raporlamaya imkan sağlanır.
Kamu otoriteleri tarafından belirlenen (BDDK, Maliye, Risk Merkezi) dönemsel yasal raporlamalar formatlara uygun olarak sistem tarafından yapılır.

Karşılık Modülü

Kanun ve BDDK tebliğlerine uygun olarak takip hesapları ve karşılık bakiyeleri otomatik olarak muhasebeleştirilir. Teminat için alınan ipotek, rehin vb. gibi çek/senet dışı teminatlar da otomatik olarak muhasebe hareketleri yaratılarak sistemde takip edilir ve karşılık hesaplamasında dikkate alınarak gider hesabı yapılması sağlanır.
Karşılık kapama işlemleri, yeniden yapılandırma ve protokol işlemleri ile varlık yönetim şirketine devir işlemleri için de modül dahilinde muhasebe ve aktarımlar sistem tarafından yapılır.

Veri Güvenliği

Risk Merkezi’nin veri güvenliği ile ilgili getirdiği kurallar nedeni ile kritik bilgilerin şifrelenmesi, maskelenmesi, loglarının alınması ve raporlamaları ile olağanüstü durum merkezi için anlık veri güncellemeleri, veri tabanının özellikleri kullanılarak gerçekleştirilmektedir.

Hemen Ara